Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Agata Kawa




Eικονογραφήσεις της Agata Kawa για διάφορα βιβλία




Le Carnet Rouge (To Kόκκινο Σημειωματάριο):
Mία φανταστική ιστορία για την παιδική ηλικία και τα όνειρα του William Morris, του μετέπειτα έντονα πολιτικοποιημένου ιδρυτή του κινήματος Arts & Crafts, του σχεδιαστή εκπληκτικών σχεδίων και υφασμάτων, ποιητή και μυθιστοριογράφου, που το στυλ του αναγνωρίζεται άμεσα.

























































Tigre le Dévoué (Η Αφοσιωμένη Τίγρη):
Μία κλασσική ιστορία του 18ου αιώνα από την Κίνα, του Shen Qifeng.
Η όμορφη Xiaoying ("Ανοιξιάτικο Λουλούδι"), θα μπορούσε να κάνει έναν καλό γάμο, αφού είχε την ομορφιά, την προσωπικότητα και την εκπαίδευση που χρειαζόταν γι΄αυτό. Ωστόσο, όταν ο πάτερας της φυλακίζεται άδικα και πεθαίνει στην φυλακή, εκείνη ορκίζεται πως θα παντρευτεί όποιον έρθει να πάρει εκδίκηση για χάρη του. Μια τίγρη παίρνει την πολυπόθητη εκδίκηση, και εμφανίζεται έπειτα στην Xiaoying απαιτώντας την τήρηση του όρκου. Εκείνη, στην αρχή φοβάται, μα έπειτα, κρατώντας τον λόγο της, διαπιστώνει πως δεν μπορεί να απαρνηθεί την τίγρη...

























Rusalka:
Στην ρωσική λαογραφία, η Ρουσάλκα είναι ένα πνεύμα του νερού, σαν την γοργόνα ή την νεράιδα. Ζει στα ποτάμια και τις λίμνες, και με την πανέμορφη θωριά της και την αιθέρια φωνή της, μαγνητίζει τους άντρες που περνούν από κει, κι έπειτα τους παρασέρνει στο νερό να τους πνίξει. Ούτε και οι γυναίκες όμως είναι ασφαλείς: κινδυνεύουν το ίδιο. Ωστόσο, αν κάποιος είναι τυχερός, μπορεί απλά να τον γαργαλάνε μόνο, μέχρι λιποθυμίας (κάτι που κάνουν και οι δικές μας οι νεράιδες, καταπώς έλεγαν οι παλιοί...)
Οι Ρουσάλκες είναι πνεύματα πνιγμένων γυναικών, που είτε αυτοκτόνησαν λόγω ερωτικής προδοσίας, είτε πέθαναν ακριβώς πριν την ημέρα του γάμου τους. Γι΄αυτό και ο σκοπός τους είναι να πάρουν εκδίκηση, παρασέρνοντας στον υγρό τους τάφο όσο περισσότερους μπορούν από τον επάνω κόσμο.































































2 σχόλια:

Κυκλοδίωκτον είπε...

:) Πόσες φορές χάνομαι κι εγώ στον κόσμο των εικονογράφων...

Αchernar είπε...

:) :)

Δημοσίευση σχολίου